Stelling : Bewegingsonderwijs op school
Home › Forums › School, studie en stage › Stelling : Bewegingsonderwijs op school
-
AuteurBerichten
-
Wij en CPLid
Hey,
Er ontstond de afgelopen week een discussie rondom het bewegingsonderwijs van mensen met CP. Moet iedere school – regulier of speciaal – zijn bewegingsonderwijs zo aanpassen dat iedereen eraan kan deelnemen of is het beter als zij vrijstelling of compensatie bieden voor lichamelijke opvoeding?
We horen graag jouw mening of ervaring
Groet,
Team Wij en CPKaren van WieremGastBij mijn zoon, in groep 5 overgestapt van mytyl naar regulier onderwijs, is een nulmeting afgenomen. Hierdoor zijn ook zijn vorderingen bij de gymlessen meetbaar. Hij wordt naar zijn vaardigheden beoordeeld. Heeft extra ondersteuning vanuit de gemeente om mee te kunnen doen. Hij is hierdoor geen buitenbeentje en geniet van het op zijn manier meedoen aan de gymlessen. Dit tot grote voldoening van alle partijen. De extra ondersteuning is hiervoor absoluut een voorwaarde.
FiekeGastIk zou voor vrijstelling pleiten indien gewenst en afhankelijk van wat het kind wil. Uit eigen ervaring weet ik dat het uiterst frustrerend kan werken om wel mee te moeten doen maar niet te kunnen.
Vroeger ging men in de winter bijvoorbeeld schaatsen, ik kon echt niet schaatsen maar werd vanuit school verplicht mee te gaan en dan een uur aan de kant te moeten blijven want ander kinderen die ook niet konden vanwege een gekneusde teen of iets anders minimaal als ongesteldheid moesten dat ook. Super frustrerend want ik wilde maar al te graag schaatsen maar dat kon ik dus echt niet.
ElineGastIk vind ook dat er zeker op regulier onderwijs vrijstelling moeten worden gegeven. Ik weet uit ervaring dat er niks frusterender is dan al je klasgenoten alles zien doen en jij kan het niet terwijl je er zo veel moeite in steekt!
Jesse van de WaterSleutelbeheerderHey,
Dank voor jullie reacties. Jullie reacties zijn zeer waardevol. We gaan kijken wat we kunnen doen om docenten handvatten te geven voor het aanpassen van de les. Maar ook het vergroten van het begrip voor iemand die toch vrijstelling aanvraagt.
Groetjes,
JesseDré Van HorenGastIk ben nu 74 jaar en heb cp. Ik vond het zeer frusterend als kind/puber, dat ik op de lagere school van 1950 tot 1956 bij de buitengym en daarna op de Mulo van 1956 tot 1960 in de moderne, goed geoutileerde, gymzaal steeds als eenling aan de kant moest blijven staan. Op dit moment doe ik ruim twee jaar fysiotherapie en ik verbaas mij, hoeveel ik daar kan oefenen op stabilteit, evenwicht en versterking van de spieren. Dat brengt mij ongekende positieve ervaringen, zowel fysiek als mentaal. Ik zit daardoor uitstekend in mijn vel, ondanks de aangeboren beperkingen!
Ik ben er dus voor, dat alle kinderen met cp in het huidige gymonderwijs niet aan de kant hoeven blijven te staan, want dat is superslecht voor hun ontwikkeling. Het is volgens mij dus keihard nodig, dat er faciliteiten komen, waardoor kinderen met cp op hun eigen niveau en dus met aangepaste oefeningen op maat toch tijdens de gymles de uitdaging aan kunnen gaan, om naar vermogen te presteren. -
AuteurBerichten